Dit recept voor kalfskopsoep komt uit een handgeschreven boekje met recepten uit de achttiende eeuw. Het zijn recepten van verschillende dames, die blijkbaar kookideeën met elkaar hebben uitgewisseld. Het woordgebruik is soms wat vreemd, de spelling en grammatica is iets anders en het handschrift is soms moeilijk te lezen. Maar verder zou je het receptenboekje zo weer kunnen gebruiken en een compleet achttiende-eeuws menu kunnen samenstellen.
In het midden van de achttiende eeuw steeg de prijs van graan. Graan was het belangrijkste volksvoedsel. Doordat er door ziektes minder vee beschikbaar was, stegen ook de prijzen van vlees en zuivelproducten. Aan het eind van de achttiende eeuw steeg ook nog eens de prijs van vis. Daardoor konden veel mensen het gebruikelijke voedsel niet meer betalen. De aardappel groeide daarom rond 1750 uit tot het belangrijkste volksvoedsel. Naast brood en aardappelen at men ook peulvruchten, rapen, knollen en verschillende soorten kool. Vlees en vis werden voor steeds meer mensen onbetaalbaar.
Herkomst
Maker |
Familie Sypesteyn |
Datering |
1727 |
Collectie |
Archief |
Organisatie |
|
Nummer |
Toegang 1614, inv.nr. 724 |
Link |
https://hdl.handle.net/21.12102/3410D0FE04BD4830A180231D8BC6575F |
Gerelateerde thema's
Trefwoorden
Beschikbare tools
Overzicht van alle transcripties
Overzicht van bron(nen) op de kaart
Recept kalfskopsoep

Kalfskopsoep
6 grote uien fijn gehakt met wat bo-
ter roerende op het vuur tot dat dezelf-
de bruin worden dan een lepel
bloem er door geroerd tot dat het schuimt.
2 citroenen een nootmuskaat ordinare (normale) pe-
per zout en Spaanse peper na de smaak
veel ossesjeu (vleesjus) en dan het vlees aan dob-
belsteentjes gesneden er in gedaan en tot de dikte van
een behoorlijke soep gemaakt. 2 uren zacht-
jes laten meuken (koken) een half uur voor men het
binnen brengt een paar glazen Madera of
een half flesje Rijnsche wijn er in gedaan.
Mimi Hooft