023
Bron

Dit recept voor kalfskopsoep komt uit een handgeschreven boekje met recepten uit de achttiende eeuw. Het zijn recepten van verschillende dames, die blijkbaar kookideeën met elkaar hebben uitgewisseld. Het woordgebruik is soms wat vreemd, de spelling en grammatica is iets anders en het handschrift is soms moeilijk te lezen. Maar verder zou je het receptenboekje zo weer kunnen gebruiken en een compleet achttiende-eeuws menu kunnen samenstellen.

In het midden van de achttiende eeuw steeg de prijs van graan. Graan was het belangrijkste volksvoedsel. Doordat er door ziektes minder vee beschikbaar was, stegen ook de prijzen van vlees en zuivelproducten. Aan het eind van de achttiende eeuw steeg ook nog eens de prijs van vis. Daardoor konden veel mensen het gebruikelijke voedsel niet meer betalen. De aardappel groeide daarom rond 1750 uit tot het belangrijkste volksvoedsel. Naast brood en aardappelen at men ook peulvruchten, rapen, knollen en verschillende soorten kool. Vlees en vis werden voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

Herkomst

Maker

Familie Sypesteyn

Datering

1727

Collectie

Archief

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

Toegang 1614, inv.nr. 724

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/3410D0FE04BD4830A180231D8BC6575F

Gerelateerde thema's

Dagelijks leven

Trefwoorden

Eten en drinken

Beschikbare tools

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen