Koning Winter

Home / Bronnen / Koning Winter    |    Terug

Op de voorstelling op deze afbeelding wordt een luxe maaltijd geserveerd aan Koning Winter. Dat kun je zien aan de etenswaren die worden geserveerd door de bediende aan de linkerkant van de tafel. Hij draagt een hoofdstuk van graan, wat in deze tijd verreweg het belangrijkste voedingsmiddel is, maar hij serveert ook een stuk gebraden gevogelte. Het gewone volk kent vooral het gekookte vlees, omdat gebraden vlees per definitie vers moet zijn en dus behoorlijk duur is.

Op de tafel zijn wat aardappelen te zien, een nieuw opkomend product van deze tijd. Het zou echter nog een hele tijd duren voordat de aardappel een belangrijk volksproduct zou worden.

Brood was het voornaamste product en bier was de belangrijkste volksdrank. Het vlees, als het er was, werd gekookt en de paling nam een belangrijke plaats in. Men probeerde niet alleen te letten op hoeveelheden, maar ook op de kwaliteit en variatie van het eten.

Maker: Jan Saerndam
Datering: 1590 / 1600
Collectie: Beeld
Nummer: NL-HlmNHA_1477_53008547
Link: http://www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl/memorix/5cb008d9-ce47-d8ca-4808-ec1671179f2b
Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief beheert de overheidsarchieven van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Haarlem, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Ook particuliere- en bedrijfsarchieven worden door het Noord-Hollands Archief beheerd. 

Zelf onderzoek doen in de originele documenten? Dat kan en is nog gratis ook. Kom vooral langs! 

Heb je een opmerking over deze bron of een suggestie voor een nieuwe bron, onderwerp of thema?
Laat het ons weten via educatie@noord-hollandsarchief.nl.
  Onderdeel van thema's
Trefwoorden

Geschiedenislokaal023

Koning Winter

Tijdvak: Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 - 1600)


Omschrijving

Op de voorstelling op deze afbeelding wordt een luxe maaltijd geserveerd aan Koning Winter. Dat kun je zien aan de etenswaren die worden geserveerd door de bediende aan de linkerkant van de tafel. Hij draagt een hoofdstuk van graan, wat in deze tijd verreweg het belangrijkste voedingsmiddel is, maar hij serveert ook een stuk gebraden gevogelte. Het gewone volk kent vooral het gekookte vlees, omdat gebraden vlees per definitie vers moet zijn en dus behoorlijk duur is.

Op de tafel zijn wat aardappelen te zien, een nieuw opkomend product van deze tijd. Het zou echter nog een hele tijd duren voordat de aardappel een belangrijk volksproduct zou worden.

Brood was het voornaamste product en bier was de belangrijkste volksdrank. Het vlees, als het er was, werd gekookt en de paling nam een belangrijke plaats in. Men probeerde niet alleen te letten op hoeveelheden, maar ook op de kwaliteit en variatie van het eten.

Maker: Jan Saerndam
Datering: 1590 / 1600
Collectie: Beeld
Nummer: NL-HlmNHA_1477_53008547
Link: http://www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl/memorix/5cb008d9-ce47-d8ca-4808-ec1671179f2b

Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief beheert de overheidsarchieven van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Haarlem, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Ook particuliere- en bedrijfsarchieven worden door het Noord-Hollands Archief beheerd. 

Zelf onderzoek doen in de originele documenten? Dat kan en is nog gratis ook. Kom vooral langs! 

Trefwoorden

eten en drinken