023
Bron

De maanden tussen september 1944 en de bevrijding wordt de ‘hongerwinter’ genoemd. Er was in die maanden weinig transport mogelijk, waardoor er zeer moeilijk aan voedsel te komen is. Om aan eten en drinken te komen reisden mensen af naar boeren op het platteland, zogenaamde 'hongertochten'.

Er werd ook geprobeerd om andere dingen te eten, zoals bloembollen. Deze bleken eetbaar te zijn en, omdat de export van de bloembedrijven stil lag, waren er genoeg te koop.

In de Haarlemsche Courant en andere kranten verschijnen recepten voor het bereiden van de bollen: tulpenbollenbrood, tulpenbollensoep en tulpenbollencake. Schijfjes bol, geroosterd op een hete kachel, zijn een lekkernij. Er werd echter ook gewaarschuwd: niet alle bollen zijn eetbaar, hyacinten zijn bijvoorbeeld giftig. De tulpenbol werd een symbool van armoede en voedselgebrek.

Herkomst

Datering

1945

Collectie

Bibliotheek

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

Toegang 3000, inv.nr. 16529

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/A9D89790A1D24F868921F27893499D79

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen