023


Mensen woonden vroeger in woningen die er niet alleen van buiten, maar ook van binnen heel anders uit zagen dan nu. Heel lang was er bijvoorbeeld nog geen elektriciteit en in de woningen stonden dus ook nog geen elektrische apparaten. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoe huizen er in verschillende periodes van binnen uitzagen.

Stijlkamers
In sommige musea zijn zogenaamde 'stijlkamers' te zien: kamers die precies zo zijn ingericht als een kamer uit een bepaalde periode. Van die stijlkamers kun je dan weer foto's maken. Zie bijvoorbeeld:
-Foto van het interieur van een Haarlemse woning uit het eind van de achttiende eeuw

Prenten en schilderijen
Daarnaast hebben tekenaars en schilders vroeger vaak interieurs uit hun eigen tijd vastgelegd. Dat gebeurde soms omdat ze dat interieur heel bijzonder vonden. Zie bijvoorbeeld:
-Tekening van het zeventiende eeuws interieur in een woning bij bierbrouwerij 't Scheepje uit 1916
-Tekening van een interieur aan de Lange Veerstraat in Haarlem in 1850

Meestal vormden de geschilderde en getekende interieurs slechts de achtergrond van de belangrijke gebeurtenissen of alledaagse taferelen die de schilders en tekenaars wilden vastleggen. Vooral prenten en schilderijen van taferelen uit het alledaagse leven, de zogenaamde 'genrestukken', laten terloops zien hoe woninginterieurs er door de eeuwen heen uitzagen. Zie bijvoorbeeld:
-Vier dagdelen in de 18de eeuw

Poppenhuizen
Een heel bijzondere manier om te zien hoe het (ideale) interieur van een rijke familie er in een bepaalde periode uitzag, is om naar poppenhuizen te kijken. Poppenhuizen zijn nu vooral iets voor kinderen, maar vroeger lieten rijkere dames ook wel eens een mooi, groot poppenhuis voor zichzelf timmeren. Daarvoor lieten ze dan alles wat ze hadden - of misschien graag wilden hebben- in het klein namaken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar:
-Poppenhuizen uit de 17de eeuw

Boedelbeschrijvingen
Ten slotte kun je ook kijken naar de beschrijvingen die werden gemaakt van de bezittingen van vrouwen die op huwelijkse voorwaarden trouwden of van de bezittingen die mensen nalieten bij hun overlijden. In deze zogenaamde 'boedelinventarissen' werd heel nauwkeurig vastgelegd welke spullen iemand bezat - en die dus in zijn of haar huis te zien waren. Een paar van die lijsten kun je hieronder bekijken:
-Overzicht van de goederen die Guertgen Arentsdochter mee nam bij haar huwelijk in 1660
-Boedelbeschrijving van Nicolaas Willem Kops overleden in 1778