Op 3 juli 1428 werd een verdrag gesloten tussen gravin Jacoba van Holland (ook bekend als Jacoba van Beijeren) en hertog Filips van Bourgondië. Het vredesverdrag werd de Zoen van Delft genoemd ('verzoening'). Er ging een lange strijd aan vooraf.
Na de dood van Jacoba's vader, graaf Willem VI, werd Jacoba de gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Jacoba's oom, Jan van Beijeren was het daar niet mee eens. Gravin Jacoba werd gesteund door de Hoeken (vishaken) en Jan door de Kabeljauwen (vissen). Toen Jan stierf, nam Filips II zijn strijd over.
Door de Zoen van Delft verloor gravin Jacoba de macht over haar gebieden. Zij bleef wel gravin, maar Filips werd de ruwaard (regent). In het verdrag werd onder andere bepaald dat Jacoba niet zonder toestemming van Filips mocht trouwen en dat Filips haar erfgenaam en opvolger werd. Toen Jacoba een aantal jaar later zonder toestemming van Filips trouwde met Fran van Borselen, verloor Jacoba haar laatste restje macht en werd Filips de nieuwe graaf.
Haarlem was als een van de belangrijke Hollandse steden getuige van het afsluiten van dit vredesverdrag.
Datering: | 1428 |
Collectie: | Archief |
Nummer: | Toegang 1573, inv.nr.: 51 |
Het Noord-Hollands Archief beheert de overheidsarchieven van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Haarlem, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Ook particuliere- en bedrijfsarchieven worden door het Noord-Hollands Archief beheerd.
Zelf onderzoek doen in de originele documenten? Dat kan en is nog gratis ook. Kom vooral langs!