Recept kalfskopsoep

Home / Bronnen / Recept kalfskopsoep    |    Terug
Recept kalfskopsoep
   
   
 
 
 
 
 
Transcriptie
Kalfskopsoep 6 grote uien fijn gehakt met wat bo- ter roerende op het vuur tot dat dezelf- de bruin worden dan een lepel bloem er door geroerd tot dat het schuimt. 2 citroenen een nootmuskaat ordinare (normale) pe- per zout en Spaanse peper na de smaak veel ossesjeu (vleesjus) en dan het vlees aan dob- belsteentjes gesneden er in gedaan en tot de dikte van een behoorlijke soep gemaakt. 2 uren zacht- jes laten meuken (koken) een half uur voor men het binnen brengt een paar glazen Madera of een half flesje Rijnsche wijn er in gedaan. Mimi Hooft

Dit recept voor kalfskopsoep komt uit een handgeschreven boekje met recepten uit de achttiende eeuw. Het zijn recepten van verschillende dames, die blijkbaar kookideeën met elkaar hebben uitgewisseld. Het woordgebruik is soms wat vreemd, de spelling en grammatica is iets anders en het handschrift is soms moeilijk te lezen. Maar verder zou je het receptenboekje zo weer kunnen gebruiken en een compleet achttiende eeuws menu kunnen samenstellen.

In het midden van de achttiende eeuw steeg de prijs van graan, dat het belangrijkste volksvoedsel vormde. Doordat de veestapel ten gevolge van veeziektes enorm kromp, stegen ook de prijzen van vlees en zuivelproducten. Aan het eind van de achttiende eeuw steeg ten slotte ook de prijs van vis. Daardoor konden veel mensen zich hun traditionele voedingsmiddelen niet meer veroorloven.

Naast brood groeide daarom de aardappel vanaf 1750 snel uit tot het belangrijkste volksvoedsel. Daarbij at men, behalve de traditionele peulvruchten, ook rapen, knollen en verschillende soorten kool. Vlees en vis werden voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

Wie het zich deze luxe nog wel kon veroorloven, liet zich steeds vaker inspireren door de kookkunst uit andere landen, met name die uit Frankrijk.

Maker: Familie Sypesteyn
Datering: 1727
Collectie: Archief
Nummer: Toegang 1614, inventarisnr. 724
Link: http://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=210&miadt=236&miaet=1&micode=1614&minr=1192790&miview=inv2
Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief beheert de overheidsarchieven van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Haarlem, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Ook particuliere- en bedrijfsarchieven worden door het Noord-Hollands Archief beheerd. 

Zelf onderzoek doen in de originele documenten? Dat kan en is nog gratis ook. Kom vooral langs! 

Heb je een opmerking over deze bron of een suggestie voor een nieuwe bron, onderwerp of thema?
Laat het ons weten via educatie@noord-hollandsarchief.nl.
  Onderdeel van thema's

Geschiedenislokaal023

Recept kalfskopsoep

Tijdvak: Tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800)


Omschrijving

Dit recept voor kalfskopsoep komt uit een handgeschreven boekje met recepten uit de achttiende eeuw. Het zijn recepten van verschillende dames, die blijkbaar kookideeën met elkaar hebben uitgewisseld. Het woordgebruik is soms wat vreemd, de spelling en grammatica is iets anders en het handschrift is soms moeilijk te lezen. Maar verder zou je het receptenboekje zo weer kunnen gebruiken en een compleet achttiende eeuws menu kunnen samenstellen.

In het midden van de achttiende eeuw steeg de prijs van graan, dat het belangrijkste volksvoedsel vormde. Doordat de veestapel ten gevolge van veeziektes enorm kromp, stegen ook de prijzen van vlees en zuivelproducten. Aan het eind van de achttiende eeuw steeg ten slotte ook de prijs van vis. Daardoor konden veel mensen zich hun traditionele voedingsmiddelen niet meer veroorloven.

Naast brood groeide daarom de aardappel vanaf 1750 snel uit tot het belangrijkste volksvoedsel. Daarbij at men, behalve de traditionele peulvruchten, ook rapen, knollen en verschillende soorten kool. Vlees en vis werden voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

Wie het zich deze luxe nog wel kon veroorloven, liet zich steeds vaker inspireren door de kookkunst uit andere landen, met name die uit Frankrijk.

Maker: Familie Sypesteyn
Datering: 1727
Collectie: Archief
Nummer: Toegang 1614, inventarisnr. 724
Link: http://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=210&miadt=236&miaet=1&micode=1614&minr=1192790&miview=inv2

Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief beheert de overheidsarchieven van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Haarlem, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Ook particuliere- en bedrijfsarchieven worden door het Noord-Hollands Archief beheerd. 

Zelf onderzoek doen in de originele documenten? Dat kan en is nog gratis ook. Kom vooral langs! 

Trefwoorden

eten en drinken

PDF's

Transcriptie recept kalfskopsoep.pdf: www.geschiedenislokaal023.nl/media/429571/transcriptie-recept-kalfskopsoep.pdf