023
Bron

Op zaterdag 11 november 1944 kwam een lange trein met goederenwagons tot stilstand bij het station aan de Westergracht. In de wagens zaten mannen uit Rotterdam en Schiedam. De mannen waren door de Duitse bezetters opgepakt bij een razzia om gedwongen te gaan werken in Duitsland.

De razzia in Rotterdam en Schiedam duurde twee dagen. Ongeveer 50.000 mannen tussen 17 en 40 jaar oud werden daarbij opgepakt. Bijna 10.000 van hen werden in goederentreinen vervoerd, met haast niets te eten en onder zeer slechte omstandigheden. De treinen reden niet snel en stopten vaak. Soms omdat er sabotage was gepleegd door het verzet, soms omdat geallieerde vliegtuigen de spoorlijnen bombardeerden. Dan moest er gewacht worden op herstel van het spoor.

Op zaterdag stopte een trein bij het goederenstation Westergracht omdat het Haarlemse verzet de spoorlijn had gesaboteerd bij de brug over de Zijlweg. Er gebeurde van alles, ook omdat de Duitse bezetters het toezicht slecht regelen. Zo brachten Haarlemmers voedsel naar de mannen in de treinen en ontsnapten er enkele Rotterdammers. Een Rotterdammer nam een Haarlems meisje, dat bij de voedseluitdeling betrokken was, aan de arm en wandelde weg, alsof hij haar vriendje was. Een bakker die brood bracht met zijn kar nam in de lege bak een man mee en fietste er rustig mee weg.

 

 

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

11-11-1944

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_25761

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/E9918A51BE3645DBBA7BAB464D9AA57C

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen