023
Bron

Een beerput is een put waarin menselijke uitwerpselen en ander vuilnis worden gestort. Beer is een oud woord voor poep. Voordat er wc's kwamen die uitwerpselen konden wegspoelen naar het riool, had bijna ieder huis een beerput. Soms kon je direct boven de put gaan zitten, op een bankje met een gat erin: de zogenaamde poepdoos. Daar was dan vaak weer een klein huisje omheen getimmerd, waarin je je rustig kon afzonderen: dat noemde men dan het privaat of het secreet.

Vaak gebruikte men binnenshuis trouwens ook wel een pot om uitwerpselen eerst in op te vangen, voordat ze buiten in de beerput werden gegooid. Je kon dan bijvoorbeeld op je hurken op zo'n pot gaan zitten, maar je kon ook een stoel laten maken met een gat in de zitting waar je de pot dan weer onder kon zetten: dan had je een gemakstoel of kakstoel.

Beerputten werden regelmatig leeggemaakt met behulp van een 'beeremmer' aan een lange stok. Het afval werd dan in tonnen afgevoerd naar de rand van de stad of naar de vuilnishoop. Zo belandde het meeste Haarlemse vuilnis in de 17e en 18e eeuw uiteindelijk op de vuilnisbelt aan het Staten Bolwerk. Maar om allerlei redenen werden volle putten soms ook gesloten. Zodoende vind je in Haarlem bij opgravingen vaak oude beerputten, waarin nog allerlei afval is achtergebleven.

Herkomst

Maker

Jos Fielmich

Datering

1982

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_JosF19821221_010

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/FEC7106CD6E4BF1736EB026BB05FAA17

Verdieping

Gerelateerde thema's

Dagelijks leven

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen