023
Bron

Op deze prent wordt een luxe maaltijd geserveerd aan Koning Winter. Dat kun je zien aan de etenswaren die worden geserveerd door de bediende aan de linkerkant van de tafel. Hij draagt een hoofddeksel van graan, wat in deze tijd verreweg het belangrijkste voedingsmiddel is. Hij serveert een stuk gebraden gevogelte. Het 'gewone volk' kent vooral het gekookte vlees, omdat gebraden vlees per vers moest zijn en dus behoorlijk duur was.

Op de tafel zijn wat aardappelen te zien, een nieuw opkomend product van deze tijd. Het zou echter nog een hele tijd duren voordat de aardappel een belangrijk volksproduct zou worden.

Brood was het voornaamste product en bier was de belangrijkste volksdrank. Het vlees, als het er was, werd gekookt en de paling nam een belangrijke plaats in. Men probeerde niet alleen te letten op hoeveelheden, maar ook op de kwaliteit en variatie van het eten.

Herkomst

Maker

Jan Saerndam (1565-1607)

Datering

1590 - 1600

Collectie

Beeld

Organisatie

Noord-Hollands Archief

Nummer

NL-HlmNHA_1477_53008547

Link

https://hdl.handle.net/21.12102/5CB008D9CE47D8CA4808EC1671179F2B

Gerelateerde thema's

Dagelijks leven

Trefwoorden

Eten en drinken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen